Estimation of total phenolics and flavonoids content of banana pulp and peel
Aisha S. Aldroujee1, Fatma O. Hebail 2, Amal A. Muftah3, Saima Kumar4
1Faculty of science, Al-zintan University, Libya
2Faculty of Education, University of Tripoli, Janzur, Tripoli, Libya
3Faculty of Education, Bani Waleed University, Bani Walid, Libya
4Department of Chemistry, SHIATS, Allahabad
Abstract
In this present work, the effect of variation of parts (pulp and peel) on photochemical compounds such as phenolics and flavonoids content of the banana flours were studied. The results exhibited that different varieties did exhibit significant differences on TPC as well as TFC which means that different sample yielded different values of TPC and TFC. The TPC was determined in ethanolic extracts of banana peel and pulp flour. The TPC was found to be about 0.40 mg/ml in banana peel and about 0.33 mg/ml in banana pulp. Thus, it is clear that the TPC was higher in the peel than in the pulp, while the total flavonoids content was determined in methanolic extracts of banana peel and pulp flour. The results showed that TFC was higher in banana peel (0.37 mg/ml) than in banana pulp (0.20 mg/ml).
Key words: banana, catechol , quercetin, total flavonoids, total phenolics.
الملخص:
يتضمن البحث تأثير محتوى أجزاء فاكهة "الموز"( اللب والقشر) من كمية المركبات الكيميائية الفعالة مثل: الفينولات والفلافونيدات. وقد تبين من نتائج العينات المختلفة أنها تحتوي على كميات مختلفة منها. حيث تم تقدير المحتوى الكلي من الفينولات TPC في المستخلص الايثانولي لمسحوق كل من قشور ولب فاكهة الموز؛ فوجد أن المحتوى الفينولي في اللب( mg\ml 0.40)، بينما كانت كمية الفينولات في القشور (mg\ml 0.33) مما يبين أن كمية الفينولات عالية في القشور مقارنة بمحتواها في اللب. وقدر المحتوى الكلي من الفلافونيدات TFC في المستخلص الميثانولي لمسحوق كل من قشور ولب فاكهة الموز , فأظهرت النتائج أن قيمته في القشور( mg\ml 0.37)، بينما في اللب ( mg\ml 0.20) مما يبين أن قيمته في القشور عالية مقارنة بمحتواه في اللب.